Schweizisk bindning

Döm av min förvåning när jag idag upptäckte en ny bindning på en beställd bok. Jag slog upp boken och upptäckte att boken enbart hade försättsblad på recto-sidan; verso-sidan saknade helt försättsblad vilket gjorde att bokens pärm bara låg platt mot bordet. Inbindningen var synlig, och den var inte så vacker som förlaget måhända önskat. Själv trodde jag boken var trasig och begärde en reklamation. På bokhandels hemsida stod det att boken skulle vara inbunden, vilket den nu alltså inte var.

Jag kontaktade bokkrämaren i fråga och fick till besked att det rörde sig om en ”swiss binding”. Schweizisk bindning med andra ord. Ett nytt drag inom den bibliofila världen där syftet är att få boken att ligga plant. Vidare anses det vara vackert, en estetisk åtgärd då bindningen kan göras färgglad och bli en del av den konstnärliga helheten.

Jag väljer att behålla boken som en påminnelse om att jag nu lärt mig något nytt. Tveksamt dock om jag köper fler schweiziska bindningar.

Lämna ett svar

Denna hemsida använder sig av goda kakor. Genom att fortsätta använda hemsidan ger du bifall till bruket av kakor. 

error: Innehållet på denna sida är skyddat!