Kulturkanon med Trädgårdh

Lars Trädgårdh är en svensk historiker som i dagarna fått uppdraget att leda arbetet kring den svenska kulturkanon som regeringen flaggat för. Trädgårdh har en brokig bakgrund med akademisk forskning inom humaniora; främst historia med tyngdpunkt på identitetsskapande och kollektiva värden. Han är troende kristen och var engagerad för Framtidskommisionen under dåvarande statminister Fredrik Reinfeldt.

Att Trädgårdh har en betydande forskning kring civilsamhällets förtjänster låter oss kanske ana att vi har en man som känner det amerikanska sättet att bygga en slags gemensam kultur kring. Jag ser fram emot hans arbete och hoppas att vi får en kulturkanon som i första hand ger skolan och civilsamhället en vägledning i vår kulturellt eklektiska samtid.

Trädgårdh själv ser mångkulturen som en ljummen bakgård som bör överges till fördel för det gemensamma samhällskontraktet och den gemensamma svenska kulturen:

Vad detta implicerar är dock att vi överger det facila och till intet förpliktigande talet om mångkultur, och att vi åter börja värna om det svenska samhällskontraktet. Det innebär att vi tar medborgarskapet och nationalstatens roll på större allvar än vad som varit fallet under senare års fäbless från vänster för postnationella fantasier, och från höger för globalisering och anti-etatism.

Lars Trädgårdh, Expressen; ”Därför vill alla ha svenska värderingar”. 13.7.2016.

Nationalstaten ska inte ses som en begränsning utan snarare som något värdefullt, säger historikern Lars Trägårdh. Han har också ett tydligt budskap när det gäller integration. – Glöm allt snack från välmenande svenskar som pratar mångfald och mångkultur. Ni måste ha klart för er att det finns en svensk kultur, säger han.

Bulletin; ”Lars Trägårdh: ’Nationalstaten är ett mirakel'”. 6.5.2021.

Lämna ett svar

Denna hemsida använder sig av goda kakor. Genom att fortsätta använda hemsidan ger du bifall till bruket av kakor. 

error: Innehållet på denna sida är skyddat!